Guide: brandsläckare allt du behöver kunna

Publicerat:

Uppdaterat senast:

Det är viktigt att alltid ha en brandsläckare i närheten. Naturligtvis hoppas du på att ingenting ska hända. Men om det trots allt skulle börja brinna kan du snabbt få branden under kontroll. Brandsläckare på engelska fire extinguisher är något du inte vill vara utan.

Vem uppfann handbrandsläckaren?

Det finns två viktiga namn i historien om handbrandsläckaren. Ambrosio Godfrey patenterade redan år 1723 sin uppfinning som var en sorts brandsläckningsfat. Genom att förorsaka en liten explosion spred den släckvätska på elden som därmed kom under kontroll.

Något senare utvecklade William George Manby den här idéen men använde sig av tryckluft. 1819 föddes det som är mest likt dagens handbrandsläckare. Tryckluften i en cylinder fick vatten blandat med aska, som fanns i andra cylindrar, att spruta ut med hög hastighet. Det möjliggjorde en släckning inte bara på marken, men även den övre våningen på ett hus, till exempel. 

Skillnad mellan brandsläckare och handbrandsläckare

Brandsläckare inkluderar alla former av släckningsapparater. Så även en handbrandsläckare kallas ofta i vardagslag för brandsläckare. Men som namnet antyder är den liten och lätt, så du kan hålla den i handen för att komma åt elden. Det är något som du bör ha både i privata hem och på arbetsplatser.

Hur fungerar en brandsläckare?

Brandsläckare ser ut som en liten gastub, i varierande storlek. Den kan ha olika komponenter inuti, alla utformade för att släcka en eld och hindra den från att sprida sig. Du tar bort säkerhetsanordningen och sprutar sedan innehållet på eldshären. Vilken brandsläckare du väljer att skaffa beror på vilken typ av eldsvåda som kan förväntas. I lokaler där man använder kemikalier eller fett, till exempel, kan du behöva en särskild sort.

Kvinna använder brandsläckare i brinnande kök

Hur använder man en brandsläckare?

Det är lätt att gripas av panik när du ser en brand, men för det mesta kan du släcka den själv ganska snabbt. I alla fall få den under kontroll så den inte sprider sig. Gå gärna igenom rutinerna med jämna mellanrum så att du klarar av det utan att tänka för mycket. Men det är enkelt att använda en brandsläckare, de är gjorda så att privatpersoner ska kunna bruka dem.

  • Dra ur säkringen
  • Lossa slangen från fästet och rikta munstycket mot eldshären
  • Sikta lite längre ner, vid roten så att säga
  • Gå så nära branden du kan och böj dig ner eller huka dig
  • Tryck in handtaget på släckaren
  • Spruta runt om på branden så att du kommer åt överallt
  • Fortsätt tills pulvret tagit slut för att vara riktigt säker på att all glöd är släckt

Fördelar med brandsläckare

Det finns lagar som säger att du bör ha en brandsläckare. Men det ligger också i ditt eget intresse att förbereda dig för det värsta. En brand är ingenting att leka med och den kan ställa till med stor skada. Med en brandsläckare kan du minimera problemet och även släcka elden. Se därför till att alltid ha minst en brandsläckare till hands och lär dig hur den ska användas långt innan det blir aktuellt. 

Olika typer och modeller av brandsläckare

Skillnaden mellan de olika typerna av handbrandsläckare har främst att göra med vad de är fyllda med. För när du ska släcka en eld som startat på grund av fett gör du inte på samma sätt som om det är fråga om trä, kemikalier eller andra ämnen. Man har delat in bränder i olika kategorier, så du kan skaffa rätt brandsläckare till en viss miljö. Kategorierna kallas för A, B, C, D och F.

  • A är bränder i fasta material. Typ papper, trä, eller textiler.
  • B är när det brinner i vätskor eller sådant som förvandlas till vätska när det blir varmt.
  • C innebär gasbrand.
  • D har att göra med bränder i metaller eller legeringar
  • F är brand i matolja eller fett

Det fanns tidigare en beteckning E för brand i elektriska enheter, men den har tagits bort. I stället står det skrivet på handbrandsläckaren om den kan användas för elektriska komponenter eller inte.

För att kunna hantera de här olika brandkällorna finns det olika typer av handbrandsläckare. Det är viktigt att känna till hur de fungerar så du vet hur du ska hantera elden på bästa sätt. De vanligaste är pulver- eller skumsläckare av olika slag, men det finns även andra varianter.

Fettbrandsläckare

Den här sortens brandsläckare är först och främst avsedd för bränder i matfett eller olja. Det är som bekant ganska lätt att en sådan eld sprider sig. Men den kan även användas för fasta, fibrösa material som papper eller tyg. Det är viktigt att ha en speciell släckare för kök eftersom brinnande fett kan bli väldigt hett och förorsaka svåra brännskador.

En fettbrandssläckare är fylld med kemikalier som är speciellt utformade att hantera fett. Om du använder vatten kan det bli en katastrof, så du behöver verkligen en brandsläckare. Vanligtvis har de även ett munstycke som är gjort för att undvika stänk. Du kan bli skadad av bara några droppar kokande fett. Det här är speciellt viktigt eftersom du måste gå ganska nära elden med en fettbrandsläckare.

Med fettbränder är det viktigt att fettet verkligen kyls ner ordentligt. Annars kan elden blossa upp igen. Var därför uppmärksam och ta inte för givet att allt är över. Fett kan självantända sig vid temperaturer på drygt 300 grader.

Lithiumsläckare

Det är vanligt med litiumbatterier, både engångs-och laddbara. De finns i läsplattor, kylskåp, mobiltelefoner, elbilar och så gott som överallt. Ett problem med dem är att de är lättantändliga och också har en viss explosionsrisk. Du behöver därför en brandsläckare som snabbt kan få det hela under kontroll, och samtidigt hindra gaser från att sprida sig.

De vanligaste brandsläckarna, med pulver, skum, koldioxid, vatten, kan få bukt med litiumbränder. Men det finns även brandsläckare som är speciellt framtagna för att klara av den här sortens bränder och som innehåller ett ämne som kallas för AVD.

AVD står för Aqueous Vermiculite Dispersion, vilket är ett medel baserat på vatten. Vermikulit är små mineraler som lägger sig som en keramisk platta över elden och kväver den. Det är ett naturligt material som inte är farligt för vare sig människor eller djur. Mineralet vermikulit är det bästa som finns när du ska släcka bränder i litiumbatterier, vilket är vanligare än de flesta tror.

Koldioxid- /kolsyresläckare

Med en koldioxidsläckare kväver du branden eftersom eld behöver syre för att sprida sig. Den är speciellt lämplig i miljöer där du inte vill ha några spår av brandsläckningen efteråt, som i ett storkök. En nackdel med koldioxidsläckare är dock att de inte är effektiva på glöd. Du måste därför vara medveten om att branden kan flamma upp igen om den inte är tillräckligt sval innan koldioxiden försvunnit. Var också försiktig om du använder den mot fettbränder så det inte skvätter.

Koldioxidsläckare är inte det bästa för en större brand. Den har sina fördelar men gaser i allmänhet är inte det mest effektiva för bränder. Med en vanlig släckare kan du i stort sett bara hantera en brand i en vanlig frityrgryta. Men eftersom den är ren och inte lämnar några spår efter sig är den lämplig för både kök, laboratoriemiljöer och elcentraler. En koldioxidsläckare leder inte heller ström, vilket gör den ett bra val för miljöer där du har känslig elektronisk utrustning. Ett alternativ är att ha mer än en brandsläckare till hands om utrymmet är stort.

Koldioxidsläckare är inte lämpliga för utomhusbruk eftersom du måste komma nära branden för att de ska fungera, och de är känsliga för vindstötar. Det är inte så lätt att rikta släckaren så du kommer åt ordentligt.

Pulversläckare

Det här är olika sorters pulver eller salter som fungerar bra för att släcka bränder. Du kan ha olika sorter, beroende på vilken typ av brand det handlar om. Det står på vilken sorts brand de är lämpliga för. Många privatpersoner har en pulversläckare i hemmet eftersom de är lätta att använda och väldigt effektiva. De har en ganska stor räckvidd, så du inte behöver gå så nära elden, cirka 5–7 meter. Naturligtvis beror det på förhållandena, men är ändå en bra riktlinje. En nackdel är att de skräpar ner. Efter släckarbetet kommer du att ha pulver överallt, det är finfördelat och kan förstöra känsliga elektroniska enheter.

Pulversläckare är fyllda med 2, 4, 6, 9, eller 12 kilo pulver. Det tar ungefär 10–15 sekunder att tömma den minsta, medan du har 25–30 sekunder på dig att släcka elden med den största. Men det är också viktigt att du orkar lyfta eller hantera brandsläckaren. Det är därför man brukar rekommendera en 6 kilos för privata hem, för att alla ska kunna använda den.

I en bil brukar det räcka med en 2-kilos pulversläckare. Det kan vara en bra idé att välja en variant med slang så att du kan komma åt i trånga utrymmen. Samma sak gäller för båtar. En fördel med pulversläckare är att de inte är känsliga för kyla eller frost, så du kan lätt ha dem i ditt fordon eller utomhus.

Skumsläckare

En skumsläckare är fylld med vatten som blandats med ett tillsatsämne. Det förbättrar vattnets förmåga att tränga in i olika material, framför allt då fibrösa, och släcka elden. Skumsläckaren fungerar även bra för att släcka bränder i vätskor, typ bensin. Det lägger sig som en hinna mellan flammorna och vätskan, och hindrar därmed elden från att sprida sig.

Problemet är att tillsatsämnena kan vara giftiga och sprida sig när du släcker en eld. Därför rekommenderas inte skumsläckare som ett första val. Det brukar också vara bäst att dra ur sladdarna från elektriska enheter innan du släcker med en skumsläckare, eftersom vatten kan vara ledande. Men upp till 1000 V brukar inte vara något problem.

En fördel med skumsläckare är det stora vatteninnehållet. Det gör det enklare att sanera efter branden, vilket kan vara viktigt i vissa miljöer. Med en 6 liters skumsläckare har du 30–35 sekunder på dig att släcka elden, med en 9 liters ökar tiden till 40–45 sekunder. Den har också en ganska stor räckvidd, med kastlängd på upp till fem meter. Du kan inte förvara skumsläckare utomhus eftersom de är frostkänsliga.

Kom också ihåg att skumsläckare inte är lika effektiva som en pulversläckare. En släckare med 6 kilo pulver klarar av att släcka en dubbelt så stor brand som du gör med en skumsläckare på 9 liter. Det är en ganska stor skillnad, vilket är en annan orsak till att de flesta väljer pulver- framför skumsläckare.

Vattensläckare

Vatten är väldigt bra för glödbränder. Det förångas när det träffar brandytan, och kyler ner stället. Den energi som används för att förånga vattnet tas från elden, vilken ganska snabbt dör ut. Du ska dock aldrig använda vattensläckare när fetter brinner, eftersom du då kan få motsatt verkan. Fettet kan explodera och sprida sig överallt.

De är inte heller lämpliga vid bensinbränder, eftersom bensinen lägger sig som en hinna uppepå vattnet och fortsätter att brinna. Dra helst ur sladden på elektriska apparater innan du använder din vattensläckare eftersom vattenleder elektricitet.

Vattensläckare bör förvaras inomhus, eftersom de kan frysa när det blir kallt. Med en vanlig vattensläckare har du en kastlängd på 4–5 meter, så du inte behöver gå så nära. Vatten kan släcka de flesta eldar, men den här sortens släckare är allra mest effektiv för glödbränder. Alternativt kan du använda en vanlig vattenslang för ett kontinuerligt flöde av vatten, men det är inte så lätt att nå fram ordentligt. En släckare har större tryck och kommer åt bättre.

Sammanfattning av brandsläckare

Pulversläckare                             -ABC-släckare

Fettbrandsläckare                     -F-släckare

Vattensläckare                            -A-släckare

Skumsläckare                              -AB-släckare

Koldioxidsläckare                       -B-släckare

Effektivitetsklassning

Brandsläckare klassas enligt SS EN 3 – en standard som är gemensam för hela Europa. Bokstäverna står för vilka typer av brand släckaren kan släcka, siffrorna för släckarens effekt. Ju högre siffra, desto effektivare släckare. En större släckare med mer släckmedel har högre påföringseffekt och en högre effekt än en mindre släckare. 

Vill du ta del av den senaste standarden (SS 3656:2018) så finns den på SIS hemsida.

Klass A

För att demonstrera brandsläckarens släckningseffekt gjordes en standardiserad provbrasa 0,5 m bred och 0,5 m hög. Elden använde 500 mm långa pinnar, eldade med furu med 40 mm fyrkantigt tvärsnitt. Tänd elden och låt den brinna en stund innan brandbekämpningen börjar. Lägereldar ska vara helt släckta, med början från släckning, inom fem minuter för lägereldar 21A och nedan, och inom sju minuter för större lägereldar. För att elden ska lyckas måste alla lågor vara släckta och inga lågor bör komma upp under tre minuter. Ju längre du kan släcka dessa bränder, desto högre effektivitet har brandsläckaren. Denna graf visar brandsläckningseffekten av de vanligaste brandsläckarna, 27A, 34A, 43A och 55A.

Klass B

Bagage av typ B består av cylindriska plåtcontainrar med de mått som visas i tabellen nedan. Dessa behållare är fyllda med vatten och bränsleheptan, uppdelat i en tredjedel av vattnet och resten av heptanet. Det betyder att vattendjupet är cirka 10 mm och bränsledjupet är cirka 20 mm. Minst 5 mm bränsle måste finnas kvar i behållaren efter att branden har släckts. 

Service och underhåll av brandsläckare

Brandsläckare behöver precis som övrigt brandskyddsutrustning underhållas för att säkerställa dess funktion vid en brand. Dels i form av rutinkontroller vilket bör vara en del av företagets eller organisations systematiska brandskyddsarbete. Rutinkontrollerna kan med fördelas utföras av egen personal medans den årliga servicen bör överlåtas till ett brandskyddsföretag.

En del av ett systematiskt brandskyddsarbete är att se över det aktiva samt passiva brandskyddet man har på plats. Vi kommer inte att djupdyka i systematiskt brandskyddsarbete i det här inlägget. Men det är värt att ha med sig att rutinkontroller för brandskydd bör utföras minst en gång i kvartalet samt dokumenteras.

Rutinkontroll

Rutinkontroller ska utföras regelbundet och dess intervall bör inte överstiga tre månader. Beroende på vilket typ av verksamhet man bedriver kan intervallen vara en gång per månad eller var tredje månad.

Vid rutinkontroll av brandsläckare skall följande säkerställas:

  • Brandsläckaren är placerad på avsedd plats
  • Brandsläckarens är tydligt skyltad
  • Brandsläckaren är inte blockerad
  • Brandsläckaren är hel och har ingen synlig korrosion
  • Brandsläckaren har läsbar hanteringsinstruktion
  • Brandsläckarens manometer visar rätt tryck
  • Brandsläckaren är plomberad
manometer på brandsläckare
Manometer på en brandsläckare ska stå på grönt

Service

Minst en gång per år ska brandsläckaren genomgå en service av en utbildad brandsäkerhetstekniker. Brandsäkerhetstekniker (ibland även kallad för brandskyddstekniker) är en person med utbildning och kunskap om brandskydd, samt med rätt kompetens och erfarenhet för att de serviceåtgärder och kontrollpunkter enligt tillverkaren och gällande standarder. Brandskyddsteknikern har även tillgång till verktyg samt eventuella utbytes- och reservdelar. Efter utförd service ska det föras journal och dokumentationen skall uppdateras med information om brandsläckarnas ålder och skick.

Förutom kontrollpunkterna vid rutinkontroll så kontrolleras följande vid service av brandsläckare:

  • Brandsläckaren har inte brukats
  • Slangen och dess munstycke fungerar
  • Säkringen är lätt att dra ut
  • Utlösningsmekanismen fungerar utan att lösa ut släckaren
  • Brandsläckarens plombering byts och årsklocka
  • Kontrolletikett ses över och kompletteras om nödvändigt
pulver 6kg brandsläckare

Bästa brandsläckaren att ha hemma

Brandsläckare är ett viktigt verktyg för att skydda ditt hem mot brand. Det bästa är att ha minst en pulversläckare med 6 kg kapacitet i hemmet. Om du har ett hus med flera våningar, eller det är stort, är det bra att ha mer än en. Den här sortens brandsläckare är lätt att använda, och fungerar bra för de flesta bränder.

En av tre (32%) har inte en brandsläckare hemma.

Undersökning från ICA Försäkring framtagen av Novus 2016

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har även tagit fram en artikel om ”Brandsläckare i hemmet”.
Ändå saknar två av tre en brandsläckare i sitt hem, vilket är skrämmande när man tänker på vilka allvarliga konsekvenser en brand i hemmet kan få.

Vanliga frågor om brandsläckare

Vilken brandsläckare är bäst?

Mycket beror på miljön där du har brandsläckaren. I kök eller verkstäder kan du behöva en viss sort, medan det ofta räcker med en allmän släckare i hemmet. Den ska vara tillräckligt stor för att du ska få bukt på en normal eldsvåda, men inte så tung att du inte klarar av att använda den. 6 kg är en lämplig storlek för de flesta lokaler.

Var ska jag ställa brandsläckaren?

Det ska vara lätt att komma åt brandsläckaren. Ett vanligt ställe är i närheten av ytterdörren så du också har en utrymningsväg i närheten. Annars kan det vara bra att förvara brandsläckaren bredvid eldstaden eller liknande riskfyllda punkter. Alla i familjen bör veta var brandsläckaren står och hur den ska användas.

Hur länge håller en brandsläckare?

Längst ner på brandsläckaren har du datummärkningen, när den tillverkats. En normal livslängd är 10 år, men du bör helst kontrollera dem vart femte år. Om du använt en pulversläckare måste den laddas om, även om du inte tömt den.

Vad bör man ha mer hemma förutom handbrandsläckare?

Du bör komplettera din brandsläckare med brandlarm och brandfilt. Brandlarmet ska sitta i taket, inte på väggen, och du behöver en i anslutning till varje sovrum. Brandfilten bör vara tillräckligt stor för att täcka en vuxen människa. Förvara den gärna i köket, det är ofta där bränder startar. Eller i närheten av din eldstad om du har en sådan. Både brandsläckaren och brandlarmet bör kontrolleras med jämna mellanrum. Lägg gärna ett par handskar i anslutning till brandsläckaren, speciellt i bilen eller båten. Det kan bli nog så varmt när du går nära elden. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har även tagit fram en väldigt läsvärd artikel om ”brandsäkerhet i hemmet”.

Får man ha vita brandsläckare i stället för en röd?

Standardfärgen på brandsläckare är röd. Troligtvis för att den ska synas ordentligt så du snabbt kan hitta fram till den. Du kan dock välja en annan färg om det är för privat bruk. Det viktiga är att den uppfyller alla krav på säkerhet och effektivitet.

Vad betyder A, B, och C?

Det här har att göra med vilken typ av material som brinner. A är fibrösa material, som trä, papper och tyg. B är olika sorters vätskor, inklusive bensin. C står för gaser, gasol eller stadsgas till exempel. Välj en brandsläckare som är mest lämplig för den sortens bränder du kan förvänta dig. Alternativt skaffar du en som är bra till det mesta.

Vad är det för skillnad på de olika brandsläckarna?

Den stora skillnaden är vad de innehåller och hur de släcker elden. Om du använder fel sorts brandsläckare kan du förvärra situationen eller inte klara av att få elden under kontroll. Bland de vanligaste brandsläckarna har du pulver, skum, vatten och koldioxid.