Hur blir man sprinklermontör?

Publicerat:

Uppdaterat senast:

Hur gör man för att utbilda sig till sprinklermontör? och vad för arbetsuppgifter har en sprinklermontör? Det kommer vi kolla närmare på i det här inlägget. Vi kommer även kika närmare på hur mycket en sprinklermontör får i lön och möjligheten till karriär samt framtiden för sprinklerbranschen ser ut.

Vad gör en Sprinklermontör?

Sprinklermontörer installerar sprinklerrör och system i olika typer av verksamheter, såsom industrier, distributionscenter, anläggningar, sjukhus och andra offentliga miljöer. Du kan också installera sprinkler för bostäder i olika typer av bostadsmiljöer. Dessa är i första hand sprinklers, men kan även vara system för skumblandning.

En siffra som brukar figurera i branschen är att det finns omkring 700 sprinklermontörer i Sverige och att det skulle behövas ungefär 300 till för att täcka behovet.

-VVS ForumDärför är han hett eftertraktad på arbetsmarknaden

Sprinklermontörer installerar sprinklerrör och -system i alla typer av verksamheter, inklusive industrier, affärsanläggningar, sjukhus och bostadshus. Sprinkler krävs för både befintliga och nybyggda bostäder.

Som sprinklerinstallatör utför du även reparations- och underhållsarbeten på befintliga sprinkleranläggningar. Sprinklerinstallatörer måste vara beredda att resa, eftersom arbetsplatser finns över hela Sverige och många gånger långt från sprinklerföretagets kontor. Sprinklerinstallatörer måste vara beredda att resa, eftersom arbetsplatser finns över hela Sverige och många gånger långt från sprinklerföretagets kontor

Sprinklermontör Utbildning

Det finns tre olika tillvägagångs sätt för att bli sprinklermontör. Antingen genom att söka sig till ett Sprinklerföretag och bli anställd som företags lärling. Eller genom att gå en utbildning som blandar praktik och teori. För att efter avslutad sprinklermontörs utbildning börja jobba som lärling.

Gymnasiet

För att bli sprinklermontör är VVS-inriktning eller eftergymnasial utbildning med inriktning VVS och fastighet ett bra val på gymnasiet. Efter att ha avslutat dina kurser på gymnasiet går du till jobbet som lärling på ett företag innan du blir certifierad

Vuxenutbildning

Denna utbildning ger dig kunskap och färdigheter om hur sprinklersystem är byggda och fungerar. Du får lära dig felsökning, reparation, drift och underhåll av automatiska sprinklersystem. Du får även kunskap om olika material och metoder samt färdigheter att utföra VVS-installation och montera de olika typerna av delar som ingår i ett sprinklersystem.

Förkunskaper och inställningar
Grundskoleförmåga, svenska/svenska som andraspråk.
Du utbildas i klassrummet på heltid.
Utbildningen pågår i 20 veckor, med praktiska moment varvat med teori, projektarbete, grupparbete och självstudier.
Under din utbildning kommer du att genomföra en praktikplats (APL) på minst åtta veckor.
Du har rätt att söka studiemedel från CSN och utbildningen är gratis.

Företagslärling

Det tredje alternativet vilket passar dig som. Är studie trött alternativt är mer för praktik än teori. Enklaste sättet att bli företagslärling är om du redan känner någon som jobbar inom sprinkler branschen. I vilket fall som helst så behöver du själv ta kontakt med ett eller flera Sprinklerföretag och kolla om det finns intresse och möjlighet att ta in dig som företagslärling.

sprinklerhuvud monterat på sprinklerrör
Uppåtvänd sprinkler monterad i sprinklerrör

Hur mycket tjänar en Sprinklermontör?

Framtiden

I Sverige installeras cirka 500 000 sprinklers varje år . Sprinkler krävs i Byggnadsnämndens Byggregler (BBR), till exempel vårdbyggnader och platser med stora brandrum, som köpcentrum. Sprinklerbranschen är inte heller lika känslig för konjunkturer som till exempel byggbranschen är. Alla befintliga sprinkleranläggningar behöver även regelbunden service vilket skapar en hel del jobb möjligheter.