Vad är SBA? En enkel guide

Publicerat:

Uppdaterat senast:

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) ingår i lagen om skydd mot olyckor. Enligt lagen ska alla byggnader och anläggningar ha ett brandskydd som skäligt för byggnadens storlek och den verksamhet som bedrivs där. Alla typer av organisationer är därmed enligt lag bundna att bedriva SBA för att förebygga brand, förhindra och/eller begränsa skador till följd av brand.

Vad innebär systematiskt brandskyddsarbete?

Det systematiskt brandskyddsarbetet är till för att verksamheten ska ha koll på sitt brandskydd. Brandskyddet ska regelbundet kontrolleras på ett metodiskt sätt för att se till att det fungerar, att allt nödvändigt material finns och att alla medarbetare i organisationen har rätt kunskap och förutsättningar. Detta ska dokumenteras för att säkerställa att lämpliga brandskyddsåtgärder både vidtas och underhålls. Åtgärder kan vara både tekniska vilket innefattar till exempel brandskyddsutrustning och organisatoriska som att ge brandutbildning till personal.

Vem har ansvaret för att SBA utförs?

Det finns tydliga direktiv kring vem som bär ansvaret för att det systematiska brandskyddsarbetet utförs och räddningstjänsten gör tillsyn för att kontrollera att kraven på brandskydd upprätthålls. Vart ansvaret ligger för brandskyddet och vilka krav som ställs ser olika för företag och privatpersoner.

Företag

Det är byggnadens ägare och den som bedriver verksamheten/ledningen som har det rättsliga ansvaret för brandskyddet och även att SBA utförs. I alla verksamheter ska det alltid finnas minst en brandskyddsansvarig som samordnar allt gällande brandskydd och sköter dokumentationen av brandskyddsarbetet.

Privatperson

Privatpersoner har egenansvar när det kommer till brandskydd i hemmet och inte bundna till att utföra någon form av SBA. Men det finns enkla brandskyddsåtgärder för privatpersoner som att ha släckutrustning och brandvarnare hemma och att kontrollera dessa regelbundet.

Räddningstjänst

Ansvaret för brandskydd ligger på verksamhetsutövarna men räddningstjänsten har en tillsynsmyndighet som gör årliga kontroller för att se till att brandskyddet är tillräckligt och upprätthåller de krav som finns.

Dokumentation av SBA

Allt arbete med SBA ska dokumenteras. Dokumentationen är först och främst till för att verksamheten ska ha koll på brandskyddet, kontrollerna som utförs och se till att arbetet med brandskydd håller en bra kvalitet och inte blir personberoende. Men vid en eventuell tillsyn så kan även tillsynsmyndigheten be om att få ta del av dokumentationen.

Det finns inga formkrav för hur dokumentationen ska läggas upp utan bör anpassas så att den fungerar i verksamheten. Dokumentationen bör även beskriva byggnaden och dess brandskyddslösning, verksamhet som bedrivs, den organisation som finns för brandskyddet och förändringar som sker.

Dokumentationen ska finnas lättillgänglig hos verksamheten och uppdateras regelbundet och vid behov.

Checklistor vid egenkontroller

Egenkontroller av brandsäkerheten ska utföras med jämna intervaller och vid dessa kontroller är lämpligt att utgå ifrån en checklista med punkter som ska ses över regelbundet. Både för att inte råka missa någon punkt men även för att det blir en dokumentation av kontrollen. Under egenkontrollen kontrolleras till exempel att underhåll har gjort på brandskydd, att brandutrustning är i användbart skick och att utrymningsvägar inte är blockerade. När egenkontrollen är genomförd kan checklistan signeras och föras in i dokumentationen kring SBA-arbetet.

Checklistor och mallar för SBA

Verksamheten kan utforma egna checklistor utifrån vad som är relevant för dess lokaler men det finns även färdiga mallar och checklistor att tillgå för att underlätta arbetet. Dessa har punkter kring utrymningsvägar, släckutrustning, brandlarm, brandrisker och skyddsutrustning.

SBA metoden

När man arbetar med systematiskt brandskyddsarbete använder man sig av en metod som består av olika delar för att få ett helhetsperspektiv av arbetet med brandsäkerheten. Olika personer i företaget kan vara involverade i de olika delarna och beroende på hur stor verksamheten är så kan man bedriva SBA-arbete på olika nivåer. Mindre verksamheter med små lokaler och låg brandrisk kan ha enklare rutiner och dokumentation av SBA-arbetet, medan större industrier behöver ha ett mer omfattande arbete för att säkerställa ett bra brandskydd.

Brandskyddspolicy

Policyn bestäms av ledningen och utgör grunden för SBA-arbetet inom verksamheten. Den speglar verksamheten och tydliggör hur man ska arbeta med det egna brandskyddet och på vilken nivå arbetet bedrivs på.

Brandskyddsorganisation

Varje verksamhet ska ha en brandskyddsansvarig som samordnar, planerar och följer upp allt SBA-arbete. Beroende på storleken på verksamheten så kan det vara flera personer som ingår i en brandskyddsorganisation där de har olika funktioner och ansvarsområden. Till exempel kan det vara brandombud som sköter brandronder.

Utbildningsplaner

De som ingår i brandskyddsorganisationen måste ha rätt kunskap för att kunna bedriva SBA-arbete. Detta säkerställs med en utbildningsplan för brandskyddsorganisationen med jämna mellanrum.

Brandskyddsregler

Regler upprättas inom företaget för att minska risken för brand och begränsa skada och eventuell spridning om en brand skulle uppstå. Det kan vara regler kring till exempel rökning, renhållning, heta arbeten och att brandcellsdörrar ska hållas stängda.

Brandskyddsbeskrivning

Det är en beskrivning av verksamheten och dess lokaler som ofta tas fram i samråd med en brandingenjör som går igenom byggnadens behov av brandförebyggande åtgärder och eventuella krav som finns. Denna beskrivning blir en del av dokumentationen och är till för att säkerställa att man har det skydd som krävs.  

Drift och underhåll

Det mesta inom brandskydd måste underhållas för att det ska fungera på ett korrekt sätt. Det finns regler och rekommendationer som styr hur ofta det ska underhåll och kontroller ska utföras, och det är upp till verksamhetsutövaren och den brandskyddsansvarige att se till att det blir gjort. Olika tillverkare har rekommendationer för hur ofta underhåll och kontroller bör ske på deras produkter.

Kontrollsystem

För att se till att arbetet med brandskyddet håller en bra kvalitet så ska SBA-arbetet kontrolleras årligen. Där samlas de som är involverade i arbetet och går igenom vilka delar som fungerar och vad som behöver förbättras. Och utefter detta revideras om arbetet om det behövs.

Brandskyddsansvarig på arbetsplatsen

Den personen som är brandskyddsansvarig på arbetsplatsen har som ansvar för alla frågor kring brandskyddet i verksamheten och bedömer vad det finns för brandrisker. Som ansvarig utför den även regelbundna kontroller för att säkerställa att de brandskyddsåtgärder som finns fungerar som det ska. Den ser till att alla tekniska brandskyddsåtgärder, som till exempel släckutrustning, finns och fungerar och ansvarar för brandskyddsutbildningar och brandinformation för medarbetare. Det är även den brandskyddsansvarige som sköter dokumentationen kring allt brandskyddsarbete.

Brandskyddsansvarig utbildning

Den som ska vara ansvarig för verksamhetens brandskydd behöver ha en korrekt utbildning för att kunna utföra det ansvarsområdet på ett optimalt sätt. Som brandskyddsansvarig behöver man ha koll på vad det finns för lagar och regler som gäller kring brandskydd, kunna bedöma vad det finns för brandrisker i verksamheten och vad det finns för lämpliga åtgärder. Det finns utbildningar att gå för brandskyddsansvariga där de lär sig att planera företagets brandsäkerhet på ett kostnadseffektivt sätt och får en grundutbildning som gör att de bli mer bekväma i rollen som brandskyddsansvarig

Sammanfattning

Alla företag och organisationer måste ha ett systematiskt brandskyddsarbete för att ha koll på sitt brandskydd. Detta innefattar regelbundna kontroller, underhåll, brandutbildningar och dokumentering. Varje verksamhet ska ha minst en brandskyddsansvarig som sköter och planerar brandskyddsåtgärderna men det fastighetsägaren och verksamhetsutövaren som har det yttersta ansvaret för att brandskyddet upprätthåller de krav som finns.