Vad är Boverkets Byggregler (BBR)?

Publicerat:

I Boverket BBR om brandskydd finns det information om vilken typ av brandskydd som krävs i olika byggnadstyper. Hur höga kraven är varierar beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs i byggnaden, samt på hur byggnaden ser ut och vilka material den är byggd av. När det gäller reglerna kring brandskydd gäller de inte retroaktivt, och om man redan har en byggnad kan man alltså inte straffas för att byggnaden inte följer reglerna. Det finns dock vissa regler som kräver att byggnaden görs om. Som ägare av en byggnad måste man till exempel se till att byggnadens brandskydd inte blir sämre bara för att byggnaden blir äldre utan det måste hela tiden underhållas.

I den här artikeln tar vi upp mer kring vad BBR är, vilka som har hand om det och vad som sker om man inte följer det som står där.

Vad står förkortningen BBR för?

Förkortningen står för Boverkets byggregler. Byggreglerna innehåller allmänna råd och föreskrifter till vissa krav i bland annat plan- och bygglagen.

Vilken myndighet har hand om regelverket BBR?

Det är Boverket som har hand om regelverket. Boverket är en central myndighet som bildades 1988 när Bostadsstyrelsen och Statens planverk lades samman. Myndigheten har hand om samhällsplanering, boende och byggande. De arbetar på uppdrag av regering och riksdag och har som uppgift att se till att boenden och verksamheter finns i trygga och högkvalitativa byggnader.

När gäller Boverkets byggregler?

På Boverkets hemsida kan man läsa mer om när BBR ska tillämpas. Viktigt att tänka på är att byggreglerna gäller både för byggnader, obebyggda tomter som ska förses med fastigheter samt för rivnings- och markarbeten. När det kommer till regler om skydd mot olyckor i BBR gäller de också på andra ställen än byggnader på olika tomter.

Av Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd – avsnitt 1:2 framgår det här, samt att vissa avsnitt av reglerna också ska gälla vid ändring i byggnader. Ändring i byggnader innefattar också ombyggnation och tillbyggnation. Några av föreskrifterna gäller även retroaktivt.

Vad innehåller Boverkets byggregler BBR?

Vad som ingår i BBR kan man läsa mer om i BBR wikipedia och man kan bli förvånad över hur många avsnitt uppslaget om BBR innehåller. Samlingen är indelad i flera avsnitt, och avsnitten har sedan olika delar. I avsnitt ett finns till exempel inledande upplysningar kring hur reglerna ska användas, var de tillämpas, mindre avvikelser med mera. I avsnitt två finns allmänna regler kring byggnader.

Avsnitt tre innehåller uppgifter om tillgänglighet, rumshöjd, bostadsutformning och olika driftutrymmen. Det här avsnittet tar också upp regler för trappor, lutningar, dörröppningars bredd och mycket annat. De flesta regler här är inte retroaktiva. Man kan alltså inte kräva att alla dörrar i ett gammalt hus ska motsvara dagens regler. Däremot ska de vid ett nybygge stämma överens med reglerna.

Avsnitt fyra – Bärförmåga, stadga och beständighet publiceras numera separat som BFS istället för att ingå i BBR.

I avsnitt fem ingår brandskydd, i avsnitt sex finns hälsa och miljö. Avsnitt sju innehåller regler för bullerskydd i olika typer av fastigheter. Avsnitt åtta gäller frågor kring säkerhet vid användning och avsnitt nio handlar om energihushållning.

BBR omfattar således de flesta saker som har med byggnader att göra. När BBR följs kan man räkna med att man får en hållbar byggnad som tar vara på resurser och som är tillgänglig för alla. Det handlar helt enkelt om att ha satt samman en standard som gäller för hela Sverige.

Vad händer om man inte följer BBR?

Om man har en gammal byggnad behöver man inte oroa sig speciellt mycket. De flesta reglerna gäller inte retroaktivt. Du måste dock underhålla din byggnad så den inte blir sämre. Du får till exempel inte låta bli att underhålla befintliga nödutgångar eller brandstegar bara för att de inte uppfyller den standard som finns i dag.

Beroende på vilka riktlinjer som inte följs kan olika saker ske. I de fall reglerna bara ger råd måste de inte följas. Är det däremot så att till exempel lagstadgade mätvärden kring energi eller liknande inte följs kan kommunen belägga byggherren med vite. Är det allvarligare brister kan byggnaden bli belagd med användningsförbud tills bristerna är åtgärdade.

När kom krav på Brandskyddsdokumentation?

Det har funnits krav på brandskyddsdokumentation sedan 1994. Det gäller uppförande av alla nya byggnader, förutom komplementbyggnader under 15 kvadratmeter – alltså friggebodar. Brandskyddsdokumentation är väldigt viktig av många skäl. Framför allt är det en trygghet för de som befinner sig i byggnaden eftersom en brand inte ska kunna uppstå och sprida sig hur som helst. Dessutom minskar kostnader för återuppbyggnad med mera om bränder kan begränsas till ett mindre utrymme.

Varför kom BBR till?

År 1960 tog man fram en byggnadsstadga som syftade till att alla byggnadsbestämmelser skulle vara enhetliga landet runt. Byggnadsstadgan har sedan utvecklats, och i slutet av 1980-talet kom Boverkets nybyggnadsregler, NR. NR hade enklare byggregler och mer funktionsbaserade krav. År 1994 kom BBR. Det är NR i sammanslagning med Boverkets Konstruktionsregler. NR utvecklades till de nuvarande reglerna för att få kraven än mer funktionsbaserade. Avsikten med att ha BBR är att främja en teknisk utveckling i samband med byggnation. BBR låter också byggherren använda olika byggnationsmetoder för att få en viss funktion. Det i sin tur gör att byggandet i vissa fall kan bli billigare.

Regelsamlingen har sedan utvecklats än mer för att få mer verifierbara funktionskrav. Med BBR blir det inte bara lättare för byggherren att bygga med tanke på att dokumenten förklarar en hel del av gällande regler och lagar lite mer. Det blir också lättare att hålla en bra standard på bostäder och andra lokaler. Tidigare var det fullt möjligt att bygga lite hur som helst, och när det bara fanns lokala byggregler fanns det inte riktigt någon som höll koll. I dag har myndigheterna mer kontroll över vad som byggs, samt hur byggnaderna uppförs. Det gör att man kan känna sig trygg som boende eller verksamhetsinnehavare. I en nybyggnation finns det bra brandskydd, byggnaden ska spara energi på alla möjliga sätt och dessutom ska byggnaden vara uppförd på ett sådant sätt att rullstolar och rullatorer enkelt kan förflyttas inom den.